În curând, comunitatea noastră va sărbători deschiderea unui centru medical specializat pentru copiii cu epilepsie și tulburări din spectru autist, numit Epi TSA. Acest centru inovator reprezintă o speranță pentru familiile afectate de aceste afecțiuni complexe, oferindu-le servicii integrate și personalizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții copiilor și a susține dezvoltarea lor optimă.

Echipa medicală și terapeuții specializați ai centrului Epi TSA au fost selecționați cu grijă pentru a asigura o abordare multidisciplinară și cuprinzătoare. În acest spațiu sigur și prietenos, copiii vor beneficia de consultații și investigații amănunțite, de Neurologie Pediatrică, Endocrinologie, Psihiatrie, Psihologie Clinica, Electroencefalografie – EEG toate adaptate nevoilor individuale ale fiecărui mic pacient.

Despre Autism

Nu există leac pentru tulburarea din spectrul autismului și nu există un tratament unic pentru toate tipurile de autism.

Ce este Autism Spectrum Disorder (ADS)?

Tulburarea spectrului autist este o afecțiune legată de dezvoltarea creierului. Aceasta influențează modul în care o persoană percepe și socializează cu ceilalți. Dealtfel cauzează probleme în interacțiunea socială și comunicare. Tulburarea include, modele limitate și repetitive de comportament. Termenul „spectru” în tulburarea din spectrul autismului se referă la o gamă largă de simptome și severitate.

Tulburarea din spectrul autist include afecțiuni care anterior erau considerate separate. Conform studiilor avem autismul, sindromul Asperger, tulburarea dezintegrativă a copilăriei și o formă nespecificată de tulburare pervazivă de dezvoltare. Unii oameni încă folosesc termenul „sindrom Asperger”, despre care se crede, că se află la capătul uşoară al tulburării din spectrul autist.

Tulburarea spectrului autist începe în copilăria timpurie și în cele din urmă provoacă probleme de funcționare în societate – social, la școală și la locul de muncă. Adesea, copiii prezintă simptome de autism în primul an. Un număr mic de copii par să se dezvolte normal în primul an. Mai apoi trec printr-o perioadă de regresie între 18 și 24 de luni când dezvoltă simptome de autism.

Deși nu există un remediu pentru tulburarea din spectrul autist, tratamentul intensiv și precoce poate face o mare diferență în viața multor copii.

Simptome și Semne ce Pot Indica Autism

Unii copii prezintă semne de tulburare a spectrului autist în copilăria timpurie, cum ar fi contactul vizual redus. Deasemenea și lipsa de răspuns la numele lor sau indiferența față de îngrijitorii este un semn. Alți copii se pot dezvolta normal în primele luni sau ani de viață. Mai apoi devin brusc retrași sau agresivi sau își pierd abilitățile lingvistice pe care le-au dobândit deja. Semnele apar de obicei la vârsta de 2 ani.

Fiecare copil cu tulburare de spectru autist are un model unic de comportament și un nivel de severitate. Nivelul diferă de la funcționare scăzută la funcționare înaltă.

Unii copii cu tulburări de spectru autist au dificultăți de învățare. Unii au semne de inteligență mai scăzută decât în ​​mod normal. Alți copii cu această tulburare au o inteligență normală până la ridicată. Învață rapid, dar au probleme în a comunica și a aplica ceea ce știu în viața de zi cu zi și în a se adapta la situațiile sociale.

Din cauza amestecului unic de simptome la fiecare copil, severitatea poate fi uneori dificil de determinat. În general, se bazează pe nivelul deficiențelor și pe modul în care acestea influențează capacitatea de funcționare.

Mai jos sunt câteva semne comune prezentate de persoanele care au tulburare din spectrul autist.

Comunicare socială și interacțiune

Unii copii prezintă semne de tulburare a spectrului autist în copilăria timpurie. Acestea constă în contactul vizual redus, lipsa de răspuns la numele lor sau indiferența față de îngrijitorii. Alți copii se pot dezvolta normal în primele câteva luni sau ani de viață. Apoi devin brusc retrași sau agresivi sau își pierd abilitățile lingvistice pe care le-au dobândit deja. Semnele apar de obicei la vârsta de 2 ani.

Fiecare copil cu tulburare de spectru autist are un model unic de comportament și un nivel de severitate. Nivel este diferit de la funcționare scăzută la funcționare înaltă.

Un copil sau un adult cu tulburare din spectrul autist poate avea probleme cu interacțiunea socială și abilitățile de comunicare. La listă se pot adaugă oricare dintre aceste semne:

  • Nu răspunde la numele lui sau pare să nu te audă uneori
  • Rezistă îmbrățișării și ținerii și pare să preferă să se joace singur, retrăgându-se în propria sa lume
  • Are contact vizual slab și lipsește expresia feței
  • Nu vorbește sau are vorbirea întârziată sau își pierde capacitatea anterioară de a spune cuvinte sau propoziții
  • Nu pot începe o conversație sau pot continua una sau începe una doar pentru a face solicitări sau a eticheta articole
  • Vorbește cu un ton sau un ritm anormal și poate folosi o voce cântată sau un discurs asemănător unui robot
  • Repetă cuvinte sau expresii text, dar nu înțelege cum să le folosească
  • Nu pare să înțeleagă întrebări sau instrucțiuni simple
  • Nu exprimă emoții sau sentimente și pare să nu conștientizeze sentimentele celorlalți
  • Nu arată și nu aduce obiecte pentru a împărtăși interesul
  • Abordează inadecvat o interacțiune socială fiind pasiv, agresiv sau perturbator
  • Are dificultăți în a recunoaște indiciile nonverbale. Acestea pot fi interpretarea expresiilor faciale, a posturilor corporale sau a tonului vocii altor persoane.

Tipare de comportament

Un copil sau un adult cu tulburare din spectrul autist poate avea modele limitate, repetitive de comportament, interese sau activități. La acestea se pot adăuga oricare dintre aceste semne:

  • Efectuează mișcări repetitive, cum ar fi balansarea, rotirea sau baterea mâinii
  • Efectuează activități care ar putea provoca auto-vătămare, cum ar fi mușcătura sau lovitul în cap
  • Dezvoltă rutine sau ritualuri specifice și devine deranjat la cea mai mică schimbare
  • Are probleme de coordonare sau are modele de mișcare ciudate. Acestea pot fi stângăcia sau mersul pe degete și are un limbaj corporal ciudat, rigid sau exagerat
  • Este fascinat de detaliile unui obiect. Un exemplu ar fi roțile care se învârtesc ale unei mașini de jucărie, dar nu înțelege scopul general sau funcția obiectului
  • Este neobișnuit de sensibil la lumină, sunet sau atingere. Cu toate acestea poate fi indiferent la durere sau temperatură
  • Nu se angajează în jocuri de imitație sau de simulare
  • Se fixează pe un obiect sau activitate cu intensitate sau focalizare anormală
  • Are preferințe alimentare specifice. Poate dori să mănânce doar câteva alimente sau să refuze alimente cu o anumită textură

Pe măsură ce se maturizează, unii copii cu tulburări din spectrul autist devin mai implicați cu ceilalți și prezintă mai puține tulburări de comportament. Unii, de obicei cei cu cele mai puțin grave probleme, pot duce în cele din urmă o viață normală sau aproape normală. Alții, însă, continuă să aibă dificultăți cu limbajul sau abilitățile sociale. Deasemenea anii adolescenței pot aduce probleme comportamentale și emoționale mai grave.

Când să vezi un medic

Bebelușii se dezvoltă în propriul ritm și mulți nu respectă cronologia exactă găsită în unele cărți pentru părinți. Dar copiii cu tulburare din spectrul autist prezintă de obicei unele semne de întârziere a dezvoltării înainte de vârsta de 2 ani.

Dacă sunteți îngrijorat de dezvoltarea copilului dumneavoastră sau bănuiți că acesta ar putea avea tulburări din spectrul autist, discutați cu medicul. Simptomele asociate cu tulburarea pot fi, de asemenea, legate de alte tulburări de dezvoltare.

Semnele tulburării spectrului autist apar adesea la începutul dezvoltării. Acestea sunt întârzieri evidente în abilitățile lingvistice și interacțiunile sociale. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste de dezvoltare. Acestea pot identifica dacă copilul dumneavoastră are întârzieri în abilitățile cognitive, lingvistice și sociale. Consultați un doctor dacă copilul dumneavoastră:

  • Nu răspunde cu un zâmbet sau o expresie fericită până la 6 luni
  • Nu imită sunetele sau expresiile faciale până la 9 luni
  • Nu bolborosește și nu gâlgâie până la 12 luni
  • Nu gesticulează, cum ar fi un punct sau un val, până la 14 luni
  • Nu spune cuvinte simple până la 16 luni
  • Nu joacă „fă-crede” sau nu se preface până la 18 luni
  • Nu spune expresii din două cuvinte până la 24 de luni
  • Pierde abilitățile lingvistice sau abilitățile sociale la orice vârstă

Cauze

Tulburarea spectrului autist nu are o cauză unică cunoscută. Având în vedere complexitatea tulburării și faptul că simptomele și severitatea variază, probabil că există multe cauze. Atât genetica, cât și mediul pot juca un rol.

Genetica. Mai multe gene diferite par să fie implicate în tulburarea spectrului autist. Pentru unii copii, tulburarea spectrului autist poate fi asociată cu o tulburare genetică, cum ar fi sindromul Rett sau sindromul X fragil. Pentru alți copii, modificările genetice (mutațiile) pot crește riscul de tulburare a spectrului autist. Alte gene pot afecta dezvoltarea creierului sau modul în care celulele creierului comunică sau pot determina severitatea simptomelor. Unele mutații genetice par a fi moștenite, în timp ce altele apar spontan.

Factori de mediu. Cercetătorii explorează în prezent dacă factori precum infecțiile virale, medicamentele, complicațiile în timpul sarcinii sau poluanții atmosferici joacă un rol în declanșarea tulburării spectrului autist.

Nicio legătură între vaccinuri și tulburarea din spectrul autist

Una dintre cele mai mari controverse în tulburarea din spectrul autismului se concentrează pe legătura între tulburare și vaccinurile pentru copilărie. În ciuda cercetărilor ample, niciun studiu de încredere nu a arătat o legătură între tulburarea din spectrul autist și orice vaccin. De fapt, studiul original care a aprins dezbaterea cu ani în urmă a fost retras din cauza designului slab și a metodelor de cercetare îndoielnice.

Evitarea vaccinărilor în copilărie poate pune copilul dumneavoastră și alții în pericol de a conta și de a răspândi boli grave. Printre aceste boli se numără tusea convulsivă (pertussis), rujeola sau oreionul.

Complicații

Problemele cu interacțiunile sociale, comunicarea și comportamentul pot duce la:

  • Probleme în școală și cu învățare reușită
  • Probleme de angajare
  • Incapacitatea de a trăi independent
  • Izolare sociala
  • Stresul în familie
  • Victimizare și agresiune

Factori de risc

Numărul copiilor diagnosticați cu tulburare din spectrul autist este în creștere. Nu este clar dacă acest lucru se datorează unei mai bune detectări și raportări sau unei creșteri reale a numărului de cazuri.

Tulburarea spectrului autist afectează copiii de toate rasele și naționalitățile, dar anumiți factori cresc riscul unui copil. Acestea pot include:

  • Sexul copilului tău. Băieții au de aproximativ patru ori mai multe șanse de a dezvolta tulburări din spectrul autist decât fetele.
  • Istorie de familie. Familiile care au un copil cu tulburare din spectrul autist au un risc crescut de a avea un alt copil cu această tulburare. De asemenea, nu este neobișnuit ca părinții sau rudele unui copil cu tulburare din spectrul autist să aibă probleme minore cu abilitățile sociale sau de comunicare. Inclusiv să se angajeze în anumite comportamente tipice tulburării poate deveni dificil.
  • Alte tulburări. Copiii cu anumite afecțiuni medicale au un risc mai mare decât în ​​mod normal de tulburări din spectrul autismului sau simptome asemănătoare autismului. Exemplele includ sindromul X fragil, o tulburare moștenită care provoacă probleme intelectuale. Scleroza tuberoasă,un alt factor, este o afecțiune în care se dezvoltă tumori benigne în creier. Și sindromul Rett, o afecțiune genetică care apare aproape exclusiv la fete, care provoacă încetinirea creșterii capului, dizabilități intelectuale și pierderea utilizării intenționate a mâinilor.
  • Bebelușii extrem de prematuri. Bebelușii născuți înainte de 26 de săptămâni de gestație pot avea un risc mai mare de tulburare a spectrului autist.
  • Vârstele părinților. Poate exista o legătură între copiii născuți din părinți mai mari și tulburarea din spectrul autismului. Cu toate acestea sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili această legătură.

Prevenirea

Nu există nicio modalitate de a preveni tulburarea spectrului autist, dar există opțiuni de tratament. Diagnosticarea și intervenția precoce sunt cele mai utile și pot îmbunătăți comportamentul, abilitățile și dezvoltarea limbajului. Cu toate acestea, intervenția este utilă la orice vârstă. Deși copiii de obicei nu depășesc simptomele tulburării din spectrul autismului, ei pot învăța să funcționeze bine.

back 5.2

Tipuri de Terapie

Copiii care au TSA au cele mai mari șanse de a-și folosi toate abilitățile  dacă primesc terapii și intervenții adecvate

Dragi prieteni, 

Vă asigurăm și vom face tot posibilul să fim lângă voi să vă sprijinim. Ne angajăm să vă ușurăm de povara financiară necesară susținerii terapiilor pentru copilul vostru ori de câte ori veți avea nevoie de noi. Va înțelegem și știm valoarea acestor costuri. Ne vom folosi toate resursele pentru a fi alături de voi.

back 5.2
autism - screening

Screening - Program Național de Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist

Depistarea precoce se realizează prin intermediul screening-ului tulburărilor de spectru autist și tulburări de sănătate mintală asociate. Aceasta reprezintă un serviciu profesional medical efectuat de către medicul de medicină de familie. Este făcut în cabinete organizate conform prevederilor legale în vigoare Sunt incluse si cabinete medicale care funcționează în structura sau în coordonarea unor unități sanitare aparținând ministerelor și instituțiilor centrale cu rețea sanitară proprie. Acestea fsunt considerate furnizori de servicii medicale în asistența primară, autorizați și evaluați potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populație pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. Se realizează pe baza unui chestionar tip screening. Acesta va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul.

Chestionarul tip screening pentru autism este alcătuit dintr-un set de întrebări formulat de Comisia de psihiatrie și psihiatrie pediatrică a Ministerului Sănătății.

Chestionarul tip screening va fi utilizat la evaluările periodice ale copilului de către medicul de familie. Acestea sunt prevazute conform contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate și ale Normelor sale de aplicare, și constituie o modalitate standardizată de depistare precoce.

Fals despre Autism

Mituri și concepții greșite ale autismului

MIT: Există o „epidemie de autism”.

ADEVĂR: Nu există nicio îndoială că numărul copiilor diagnosticați cu tulburare din spectrul autist a crescut în ultimii 10 ani. Cu toate acestea, caracterizarea acesteia ca epidemie este inexactă și dă impresia unei cauze clare pentru creșterea numărului. Deși o cauză a apariției autismului nu a fost încă identificată, observăm o mai mare conștientizare a afecțiunii. Acest lucru a făcut ca copiii să fie evaluați în număr mai mare din cauza preocupărilor ridicate de diverși îngrijitori și educatori care petrec o cantitate semnificativă de timp cu ei.

Atunci când interpretăm unele dintre rapoartele mai recente despre prevalența autismului, trebuie să luăm în considerare metodele utilizate pentru a ajunge la aceste cifre. De exemplu, extragerea numerelor din înregistrările de educație specială ale departamentelor școlare poate denatura numărul real de copii diagnosticați cu tulburare. Nu înlătură faptul că există o conștientizare tot mai mare a tulburării din spectrul autismului. Ceea ce duce la evaluarea mai multor copii, ceea ce duce la un număr mai mare de copii diagnosticați.

MIT: Vaccinurile pentru copilărie pot provoca tulburări ale spectrului autist.

ADEVĂR: Discuția despre rolul vaccinurilor în tulburările din spectrul autist a început odată cu introducerea preocupărilor legate de prezența mercurului ca conservant în vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR). De atunci, în timp ce utilizarea mercurului ca conservant a fost întreruptă în vaccinuri, numărul copiilor diagnosticați cu această tulburare continuă să fie semnificativ. Componentele diferitelor vaccinuri au fost, de asemenea, analizate în studiile populației atât în ​​Statele Unite, cât și în alte țări dezvoltate.

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii care au asociat inițial vaccinurile și autismul și-au retras afirmațiile după ce au fost ridicate preocupări cu privire la studiul lor. S-a stopat inclusiv finanțarea acestuia, lipsa rezultatelor reproductibile și metodele prin care au fost obținute informații. Deși numeroase studii nu au dezvăluit o relație cauză-efect între vaccinuri și ASD, studiile continuă să caute cauze. Până în prezent, nicio altă componentă nu a fost găsită să aibă un efect cauzal asupra diagnosticului tulburării din spectrul autismului. În acest moment, printre factorii posibil asociați cu dezvoltarea autismului, genetica continuă să fie un candidat de top. Cu toate acestea este nevoie de multă muncă pentru a stabili acest lucru în continuare.

MIT: Toți copiii cu tulburare de spectru autist sunt de fapt genii sau au un talent special.

ADEVĂR: La fel ca si colegii lor, copiii cu o tulburare de spectru autist pot demonstra o mare variabilitate în profilurile lor cognitive. Acestea variaza de la dizabilitate intelectuală la intelect superior. Ei pot avea, de asemenea, abilități și talente într-un anumit domeniu, care pot fi disproporționate cu celelalte abilități sau cu profilul general de dezvoltare. Aceste abilități pot include un talent deosebit în artă sau muzică, dar pot fi și abilități în memorarea faptelor, simbolurilor vizuale sau pasaje lungi etc.

Deși aceste talente nu se corelează întotdeauna cu capacitatea intelectuală a copilului, astfel de tendințe, pot da observator ocazional impresia de capacitate cognitivă superioară și inteligență. Astfel de copii pot avea abilități superioare în acel aspect. Dar în alte domenii de dezvoltare – comunicare, socializare, relații etc. – ei continuă adesea să aibă dificultăți în concordanță cu diagnosticul lor TSA.

MIT: Copiii cu tulburare de spectru autist nu simt emoții.

ADEVĂR: La fel ca toți copiii, indiferent de statutul lor de dezvoltare, și copiii cu Tulburare din Spectrul Autismului experimentează și simt emoții. Ei experimentează fericire, tristețe, anxietate, frică, furie, teamă, entuziasm, etc. Diferența poate fi în modul în care își exprimă emoțiile și înțelegerea acestor emoții la alții. În funcție de capacitatea lor de a comunica, ei s-ar putea să nu-și exprime întotdeauna aceste emoții la fel ca colegii lor în curs de dezvoltare. Aceasta ridică îngrijorări cu privire la lipsa lor de sentimente sau emoții.

Reacțiile lor pot fi neașteptate (adică râsul/zâmbetul într-un moment trist), disproporționate față de declanșator (adică furie cu o ușoară frustrare) sau exagerate (excitare extremă față de o jucărie mică). În ciuda acestor diferențe de exprimare emoțională, copiii cu tulburare de spectru autist experimentează o varietate de emoții. Acestea ar trebui să fie recunoscute și acceptate ca și emoțiile semenilor lor în curs de dezvoltare.

MIT: Copiii cu autism se pot vindeca sau depăși autismul

ADEVĂR: Deși nu există un remediu pentru autism, tratamentul intensiv și precoce poate face o mare diferență în viața multor copii.

law

Legislație

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1213 din 11 Decembrie 2020

Ordinul privind modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate. Norme aprobate prin Ordinul ministrului sănătății, al ministrului educației naționale și cercetării științifice, al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 968/5.194/1.945/714/2016

law

Ești gata să te implici?

Fii și tu lângă ei!

Ești gata să te implici?

Fii și tu lângă ei!

Conturile noastre sunt:

  • RO51 RNCB 0289 1726 3079 0001  / LEI
  • RO24 RNCB 0289 1726 3079 0002 / EUR
  • RO94 RNCB 0289 1726 3079 0003 / USD​​

Termeni și Condiții

Conturile noastre sunt:

RO51 RNCB 0289 1726 3079 0001  / LEI
RO24 RNCB 0289 1726 3079 0002 / EUR
RO94 RNCB 0289 1726 3079 0003 / USD​​