Ce este terapia ABA (Applied Behaviour Analysis)

ABA sau analiza comportamentală aplicată este o terapie bazată pe știința învățării și a comportamentului.

Recomandări

Unii experți recomandă până la 40 de ore de terapie ABA în fiecare săptămână, în funcție de nevoile copilului. Donează și tu și oferă-i șansa unui copil special de a duce o viață normala!

Donații

Donează acum și împreună vom transorma lumea într-un loc mai bun pentru acești copii!

Împreună, redăm speranța celor ce au pierdut-o!

Analiza comportamentului ne ajută să înțelegem:

  • Cum funcționează comportamentul
  • Cum este afectat comportamentul de mediu
  • Cum are loc învățarea

Terapia ABA aplică înțelegerea noastră despre cum funcționează comportamentul în situații reale. Scopul este de a crește comportamentele care sunt utile și de a reduce comportamentele care sunt dăunătoare sau afectează învățarea.

Programele de terapie ABA pot ajuta

  • Creșteți abilitățile lingvistice și de comunicare
  • Îmbunătățiți atenția, concentrarea, abilitățile sociale, memoria și mediul academic
  • Reduceți comportamentele problematice

Metodele de analiză a comportamentului sunt folosite și studiate de zeci de ani. Au ajutat multe tipuri de cursanți să dobândească abilități diferite. S-a studiat de la stiluri de viață mai sănătoase până la învățarea unei noi limbi. Terapeuții au folosit ABA pentru a ajuta copiii cu autism și tulburări de dezvoltare asociate încă din anii 1960.

Cum funcționează terapia ABA?

Analiza aplicată a comportamentului implică multe tehnici pentru înțelegerea și schimbarea comportamentului. ABA este un tratament flexibil:

  • Poate fi adaptat pentru a satisface nevoile fiecărei persoane unice
  • Furnizat în multe locații diferite – acasă, la școală și în comunitate
  • Învață abilități care sunt utile în viața de zi cu zi
  • Poate implica predare individuală sau instruire în grup

Întărire Pozitivă

Întărirea pozitivă este una dintre principalele strategii utilizate în ABA.

Când un comportament este urmat de ceva care este apreciat (o recompensă), o persoană are mai multe șanse să repete acel comportament. În timp, acest lucru încurajează schimbarea comportamentală pozitivă.

În primul rând, terapeutul identifică un comportament scop. De fiecare dată când persoana folosește comportamentul sau abilitatile cu succes, primește o recompensă. Recompensa este semnificativă pentru individ. Exemplele includ laude, o jucărie sau o carte, vizionarea unui videoclip, acces la locul de joacă sau altă locație și multe altele.

Recompensele pozitive încurajează persoana să continue să folosească abilitatea. În timp, acest lucru duce la o schimbare semnificativă a comportamentului.

Antecedent, Comportament, Consecință

Înțelegerea antecedentelor (ce se întâmplă înainte de apariția unui comportament) și a consecințelor (ce se întâmplă după comportament) este o altă parte importantă a oricărui program ABA.

Următorii trei pași – „A-B-C” – ne ajută să predăm și să înțelegem comportamentul:

  1. Un antecedent: acesta este ceea ce se întâmplă chiar înainte de comportamentul țintă. Poate fi verbal, cum ar fi o comandă sau o cerere. Poate fi și fizic, cum ar fi o jucărie sau un obiect, sau o lumină, un sunet sau altceva în mediu. Un antecedent poate proveni din mediul înconjurător, de la o altă persoană sau poate fi intern (cum ar fi un gând sau un sentiment).
  2. Un comportament rezultat: acesta este răspunsul persoanei sau lipsa de răspuns la antecedent. Poate fi o acțiune, un răspuns verbal sau altceva.
  3. O consecință: aceasta este ceea ce vine direct după comportament. Poate include întărirea pozitivă a comportamentului dorit sau nicio reacție pentru răspunsuri incorecte/nepotrivite.
terapie autism
ABA 3

Privirea la A-B-C ne ajută să înțelegem:

  1. De ce se poate întâmpla un comportament
  2. Cât de diferite consecințe ar putea afecta dacă comportamentul este probabil să se repete

EXEMPLU:

  • Antecedent: Profesorul spune „Este timpul să-ți cureți jucăriile” la sfârșitul zilei.
  • Comportament: elevul strigă „nu!”
  • Consecință: profesorul scoate jucăriile și spune „Bine, jucăriile sunt gata.”

Cum ar putea ABA să ajute elevul să învețe un comportament mai adecvat în această situație?

  • Antecedent: Profesorul spune „e timpul să facem curățenie” la sfârșitul zilei.
  • Comportament: elevului i se reamintește să întrebe: „Pot mai avea 5 minute?”
  • Consecință: Profesorul spune: „Bineînțeles că poți avea încă 5 minute!”

Cu o practică continuă, elevul va putea înlocui comportamentul inadecvat cu unul care este mai util. Acesta este un mod mai ușor pentru elev de a satisface nevoile copilului!

Ce implică un program ABA?

Programele ABA bune pentru autism nu sunt „o singură dimensiune”. ABA nu trebuie privit ca un set conservat de burghie. Mai degrabă, fiecare program este scris pentru a satisface nevoile individuale ale cursantului.

Scopul oricărui program ABA este de a ajuta fiecare persoană să lucreze la abilități. Acestea o vor ajuta să devină mai independente și mai de succes pe termen scurt, precum și în viitor.

Planificare și Evaluare Continuă

Un analist de comportament calificat și instruit (BCBA) proiectează și supraveghează direct programul. Ei personalizează programul ABA în funcție de abilitățile, nevoile, interesele, preferințele și situația familiei fiecărui cursant.

BCBA va începe prin a face o evaluare detaliată a abilităților și preferințelor fiecărei persoane. Ei vor folosi acest lucru pentru a scrie obiective specifice de tratament. Pot fi incluse și obiectivele și preferințele familiei.

Obiectivele tratamentului sunt scrise în funcție de vârsta și nivelul de abilități al persoanei cu TSA. Obiectivele pot include multe domenii de abilități diferite, cum ar fi:

  • Comunicare și limbaj
  • Abilitati sociale
  • Îngrijire personală (cum ar fi dușul și toaleta)
  • Joacă și petrecere a timpului liber
  • Abilitati motorii
  • Învățare și abilități academice

Planul de instruire descompune fiecare dintre aceste abilități în pași mici, concreti. Terapeutul învață fiecare pas unul câte unul, de la simplu (de exemplu, imitarea unor sunete individuale) la mai complex (de exemplu, purtarea unei conversații).

BCBA și terapeuții măsoară progresul prin colectarea de date în fiecare sesiune de terapie. Datele îi ajută să monitorizeze progresul persoanei către obiective în mod continuu.

Analistul comportamental se întâlnește în mod regulat cu membrii familiei și personalul programului pentru a revizui informațiile despre progres. Ei pot apoi să planifice din timp și să ajusteze planurile și obiectivele de predare, după cum este necesar.

Tehnici și filozofie ABA

Instructorul folosește o varietate de proceduri ABA. Unele sunt dirijate de instructor, iar altele sunt dirijate de persoana cu autism.

Părinții, membrii familiei și îngrijitorii primesc instruire, astfel încât să poată sprijini învățarea și practicarea deprinderilor pe parcursul zilei.

Persoana cu autism va avea multe oportunități de a învăța și de a exersa abilități în fiecare zi. Acest lucru se poate întâmpla atât în ​​situații planificate, cât și în situații naturale. De exemplu, cineva care învață să-i salute pe ceilalți spunând „bună ziua” poate avea șansa de a exersa această abilitate în sala de clasă cu profesorul său (planificat. Deasemenea poate exersa și pe terenul de joacă în timpul pauzei (care se întâmplă în mod natural).

Elevul primește o abundență de întăriri pozitive pentru a demonstra abilități utile și comportamente adecvate din punct de vedere social. Accentul se pune pe interacțiunile sociale pozitive și pe învățarea plăcută.

Elevul nu primește nicio întărire pentru comportamentele care dăunează sau împiedică învățarea.

ABA este eficient pentru persoanele de toate vârstele. Poate fi folosit din copilărie până la vârsta adultă!

 

Care sunt dovezile că ABA funcționează?

ABA este considerat un tratament de bună practică bazat pe dovezi de către Chirurgul General al SUA și de către Asociația Americană de Psihologie.

„Bazat pe dovezi” înseamnă că ABA a trecut teste științifice de utilitate, calitate și eficacitate. Terapia ABA include multe tehnici diferite. Toate aceste tehnici se concentrează pe antecedente (ce se întâmplă înainte de apariția unui comportament) și pe consecințe (ce se întâmplă după comportament).

Peste 20 de studii au stabilit că terapia intensivă și pe termen lung, folosind principiile ABA, îmbunătățește rezultatele pentru mulți, dar nu pentru toți copiii cu autism. „Intensiv” și „pe termen lung” se referă la programe care oferă 25 până la 40 de ore pe săptămână de terapie timp de 1 până la 3 ani. Aceste studii arată câștiguri în funcționarea intelectuală, dezvoltarea limbajului, abilitățile de viață de zi cu zi și funcționarea socială. Studiile cu adulți care folosesc principiile ABA, deși mai puține ca număr, arată beneficii similare.

 

Ești gata să te implici?

Fii și tu lângă ei!

Ești gata să te implici?

Fii și tu lângă ei!

Conturile noastre sunt:

  • RO51 RNCB 0289 1726 3079 0001  / LEI
  • RO24 RNCB 0289 1726 3079 0002 / EUR
  • RO94 RNCB 0289 1726 3079 0003 / USD​​

Conturile noastre sunt:

RO51 RNCB 0289 1726 3079 0001  / LEI
RO24 RNCB 0289 1726 3079 0002 / EUR
RO94 RNCB 0289 1726 3079 0003 / USD​​