Ce este planificarea in epilepsie?

Planificarea in epilepsie ar trebui să fie ca o „foaie de parcurs” a stării celui afectat, a tratamentului și gestionării acesteia. Ar trebui să conțină informații despre tipul de epilepsie, crizele înregistrate și despre ce tratament se urmează, sau ce ar putea fi luat în considerare în viitor.

Planificarea in epilepsie-călătoriile

Planificarea in epilepsie cand vine vorba de vacanțe și călătorii fac parte din viața de zi cu zi pentru mulți oameni. Cei mai mulți dintre noi vor călători într-un loc de vacanță sau își vor vizita familia la un moment dat în timpul anului, în timp ce alții pot călători pentru muncă sau pentru alte obligații.

Adulții și copiii cu convulsii pot avea întrebări și preocupări speciale cu privire la tipurile de călătorii, la aspectele de siguranță de care trebuie să se țină cont și la modul de gestionare a convulsiilor în siguranță și în mod corespunzător atunci când călătoresc sau se află în situații nefamiliare.

Această secțiune îi va ajuta pe oameni să își planifice din timp vacanțele și călătoriile în legătură cu experiențele, riscurile și preocupările lor particulare legate de crizele convulsive. În mod ideal, planificarea în avans va elimina incertitudinea și grijile legate de călătorii și va lăsa timp pentru distracție și relaxare. Folosiți acest conținut pentru a vă ajuta să vă adaptați planurile de călătorie și să-i învățați pe ceilalți cum să răspundă la crizele dumneavoastră în siguranță și în mod corespunzător. Sperăm că a fi pregătit vă va ajuta să preveniți urgențele legate de crize, să rămâneți în siguranță și să vă distrați în timpul călătoriilor.

Utilizați această listă de întrebări pentru a vă ajuta să vă evaluați riscurile și nevoile. Crizele dumneavoastră vor afecta locul unde doriți să mergeți și modul în care veți ajunge acolo? Atunci discutați cu medicul dumneavoastră pentru recomandări și îndrumări. De asemenea, veți dori să programați o întâlnire cu medicul sau asistenta medicală pentru a obține rețete sau formulare medicale actualizate înainte de a călători.

planificarea in epilepsie

Planificarea in epilepsie- Unde mergeți și cât timp veți sta acolo?

Dacă dumneavoastra calatoriti in interes de serviciu, este posibil să nu aveți de ales unde să mergeți. Cu toate acestea, dacă plănuiți o vacanță, gândiți-vă la locul unde mergeți în legătură cu crizele dumneavoastră.

Este un loc realist de vizitat, sau veți fi limitat de crizele dumneavoastră odată ajuns acolo? Dacă nu puteți conduce, luați în considerare o stațiune unde nu va trebui să părăsiți locul de vacanță sau asigurați-vă că există un alt mijloc de transport ușor accesibil. Dacă va trebui să vă deplasați după ce ajungeți la hotel, faceți-vă temele privind formele de transport accesibile.

Planificarea in epilepsie- Călătoriți singur sau cu alte persoane?

Dacă dumneavoastră (sau persoana iubită) aveți crize frecvente sau crize în care se pot produce leziuni, călătoriți cu cineva care știe despre crizele dumneavoastră și ce trebuie să facă în cazul în care apar probleme.

Dacă trebuie să călătoriți singur, acest lucru poate afecta locul unde mergeți, modul de a ajunge acolo și tipurile de măsuri de precauție pe care ar putea fi necesar să le luați.

Ce tipuri de crize aveți și cât de des apar?

Persoanele cu crize care nu le afectează conștiința sau conștiența vor avea preocupări diferite față de persoanele care au crize tonico-clonice sau crize focale cu afectare a conștiinței (cunoscute anterior sub numele de crize parțiale complexe).

Persoanele care pot fi confuze sau care au nevoie să se deplaseze în timpul sau după o criză pot avea dificultăți dacă acest tip de criză apare în avion. Deplasarea este de obicei restricționată într-un avion și, de obicei, nu poate fi făcută în siguranță.

Dacă aveți tendința de a avea grupuri de crize sau crize de lungă durată, gândiți-vă cu atenție la planurile care presupun perioade lungi de călătorie și la modul în care puteți obține ajutor în cazul în care apar crize.

Călătoriile cu avionul oferă un ajutor medical limitat la bordul avionului și s-ar putea să nu fie o idee sigură pentru persoanele cu aceste riscuri. Luați în considerare cât de probabil este să aveți convulsii în timpul călătoriei și planificați din timp folosind Planul de acțiune pentru convulsii.

Planificarea în epilepsie-Puteți conduce?

Discutați cu medicul dumneavoastră, cu asistenta și cu familia despre gestionarea convulsiilor pe alte forme de transport și dacă puteți face acest lucru în siguranță.

Dacă puteți conduce în mod legal, planificați suficient timp pentru pauze, nu vă uitați medicamentele și nu încercați să forțați când sunteți obosit! Puneți siguranța pe primul loc, chiar dacă, călătoria dumneavoastră va dura mai mult decât se anticipa. Citiți despre diferitele tipuri de călătorii pentru a vedea care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Ați actualizat sau ați creat un Plan de acțiune în caz de convulsii?

Planurile de acțiune în caz de criză (denumite și planuri de răspuns la crize) sunt formulare pe care le puteți personaliza cu privire la ce trebuie să faceți dacă dumneavoastră sau o persoană dragă are o criză.

Purtați acest formular cu dumneavoastră tot timpul și asigurați-vă că membrii cheie ai familiei sau prietenii au unul. Luați-l cu dvs. atunci când călătoriți, astfel încât ceilalți să știe ce trebuie să facă atunci când aveți o criză convulsivă. Pe Planurile de acțiune în caz de criză, includeți cele mai recente informații despre:

  • Tipul dumneavoastră de crize și cum arată acestea
  • Orice factori declanșatori
  • Medicamentele pe care le luați zilnic
  • Medicamentele sau dispozitivul utilizat ca terapie de salvare. O terapie de salvare poate fi utilizată pentru a ajuta la oprirea crizelor în grup sau a crizelor care sunt diferite de cele tipice. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate recomanda să o utilizați după o anumită perioadă de timp sau în alte circumstanțe speciale. Asigurați-vă că listați cum și când să utilizați terapiile de salvare pe acest plan
  • Ce trebuie să faceți atunci când aveți o criză de epilepsie
  • Când poate fi nevoie de ajutor de urgență

Planificarea in epilepsie- Ce vă declanșează crizele?

Călătoriile pot fi stresante și pot duce la întreruperi frecvente ale programului de somn, la schimbări ale obiceiurilor alimentare sau la schimbarea orelor de administrare a medicamentelor.

Gândiți-vă cu atenție la factorii declanșatori ai convulsiilor dumneavoastră și la modul în care să le gestionați sau să preveniți apariția lor!

  • Asigurați-vă că vă planificați timp pentru a vă odihni, mai degrabă decât să fiți tot timpul în mișcare. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru familiile cu copii mici.
  • Dacă dvs. sau copilul dvs. sunteți fotosensibil, fiți atenți când vizitați parcuri de distracții, în special noaptea – pot exista multe lumini intermitente și stimuli excesivi care pot declanșa crize convulsive.
  • Dacă stați mult în aer liber sau pur și simplu aveți un program încărcat, asigurați-vă că beți și mâncați în mod regulat.

Care sunt preocupările dumneavoastră în materie de siguranță?

Gândiți-vă la modul dvs. de transport, precum și la destinația dvs. în ceea ce privește siguranța. Apoi stați de vorbă cu medicul, asistenta și familia pentru a planifica cum să preveniți rănile și să vă asigurați că excursia este distractivă și sigură!

Persoanele cu convulsii ar trebui să poată participa la majoritatea activităților. Cu toate acestea, activitățile care implică riscuri semnificative pentru siguranță, cum ar fi escaladarea în locuri înalte, zborul și parașuta, nu sunt recomandate și pot prezenta riscuri semnificative pentru siguranță.

Alte activități ar putea fi posibile cu măsuri practice de siguranță și având un partener. Acest lucru este deosebit de important pentru sporturile acvatice și înot. Găsiți mai multe informații despre cum să rămâneți în siguranță

Care sunt resursele de asistență medicală la destinația dumneavoastră?

Gândiți-vă la locul în care mergeți în raport cu ceea ce veți avea nevoie. dacă mergeti într-o stațiune sau într-un oraș, probabil că veți putea găsi cu ușurință o farmacie, un medic sau un spital.

Cu toate acestea, dacă mergeti în zone rurale sau îndepărtate, este posibil să nu aveți deloc acces la aceste resurse sau să trebuiască să călătoriți doar pentru a găsi un medic. Acest lucru poate să nu fie înțelept pentru persoanele cu crize frecvente sau care sunt susceptibile de a se confrunta cu situații de urgență.

Pentru ceilalți, să vă asigurați că aveți rezerve adecvate de medicamente și pe cineva cu dumneavoastră poate fi tot ce aveți nevoie.

De asemenea, asigurați-vă că vă verificați acoperirea asigurării medicale înainte de a călători. Aflați dacă veți fi acoperit și dacă există instrucțiuni specifice pe care trebuie să le urmați în cazul în care aveți nevoie de asistență medicală în timpul călătoriei.