Ce importantă are dieta în epilepsie?
Dieta in epilepsie este o dietă nutritivă, bine echilibrată. Obiceiurile nutriționale bune și un stil de viață sănătos sunt importante în obținerea unui control optim al convulsiilor.
Cum organizăm dieta in epilepsie?
Cu toate acestea, nu este prescrisă nicio dietă specială pentru epilepsie în sine, pentru a evita deficiențele alimentare, asigurați-vă aportul adecvat de nutrienți printr-o dietă care conține acid folic adecvat (se găsește în mod obișnuit în fructele și legumele crude), calciu și magneziu (produsele lactate sunt cea mai bogată sursă), Vitamina B12 (surse animale) și vitamina K (legume cu frunze verzi și cereale). Vitamina D se găsește în uleiurile și carnea de pește, în laptele suplimentat și este produsă în organism ca răspuns la lumina soarelui.
Dacă bolnavul are o altă afecțiune pe lângă epilepsie, care necesită o dietă specială (diabet, de exemplu), este important să se urmeze dieta necesară pentru acea tulburare.

Ce este dieta ketogenică?
De obicei, este utilizată la copiii cu crize epileptice care nu răspund la medicamente. Este mai strictă decât dieta Atkins modificată, necesitând măsurători atente ale caloriilor, lichidelor și proteinelor. Alimentele sunt cântărite și măsurate.
- Denumirea cetogenică înseamnă că produce cetone în organism. (keto = cetonă; genic = care produce) Cetonele se formează atunci când organismul folosește grăsimile ca sursă de energie.
- De obicei, organismul folosește carbohidrații (cum ar fi zahărul, pâinea, pastele) drept combustibil. Deoarece dieta ketogenică este foarte săracă în carbohidrați, grăsimile devin în schimb combustibilul principal. Organismul poate funcționa foarte bine cu cetone (și grăsimi).
- Cetonele nu sunt periculoase. Ele pot fi detectate în urină, sânge și respirație. Cetonele sunt unul dintre cele mai probabile mecanisme de acțiune ale dietei, nivelurile mai ridicate de cetone ducând adesea la un control îmbunătățit al convulsiilor. Cu toate acestea, există multe alte teorii pentru care dieta va funcționa.
Pe cine va ajuta?
- Medicii recomandă de obicei dieta ketogenică pentru copiii ale căror convulsii nu au răspuns la mai multe medicamente pentru convulsii.
- Dieta clasică nu este, de obicei, recomandată adulților, mai ales pentru că alegerile alimentare restrânse o fac greu de urmat. Cu toate acestea, dieta Atkins modificată funcționează bine. Aceasta ar trebui, de asemenea, să se facă cu o echipă bună de neurologi și dieteticieni pentru adulți.
- Dieta ketogenică s-a dovedit în multe studii a fi deosebit de utilă pentru unele afecțiuni epileptice. Printre acestea se numără spasmele infantile, sindromul Rett, complexul sclerozei tuberoase, sindromul Dravet, sindromul Doose și deficiența GLUT-1. Folosirea unei diete ketogenice numai cu formulă pentru sugari și copii alimentați cu tuburi de gastrostomie poate duce la o mai bună complianță și, posibil, chiar la o eficacitate îmbunătățită.
- Studii recente au arătat, de asemenea, că și sugarii pot fi inițiați cu succes în terapia dietetică.
- Dieta funcționează bine în cazul copiilor cu convulsii focale, dar poate fi mai puțin probabil să ducă la un rezultat imediat fără convulsii.
- În general, dieta poate fi întotdeauna luată în considerare atâta timp cât nu există motive metabolice sau mitocondriale clare pentru a nu o utiliza.
- Dieta este uneori începută pentru a ajuta la reducerea sau chiar la oprirea medicamentelor anticonvulsivante. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna – deseori, ceea ce funcționează este un “parteneriat” între medicamente și alimente pentru a ajuta la reducerea convulsiilor.
Cum este dieta ketogenică?
De obicei, atunci când este prescrisă dieta cetogenică clasică, totalul caloriilor este adaptat la numărul de calorii de care are nevoie persoana respectivă. De exemplu, dacă un copil are o dietă obișnuită de 1500 de calorii, aceasta va fi schimbată cu o dietă cetogenică de 1500 de calorii.
Doar pentru copiii foarte mici, dieta poate fi prescrisă în funcție de greutate, de exemplu 75 până la 100 de calorii pentru fiecare kilogram (2,2 lire) de greutate corporală. Dacă pare complicat, așa este! De aceea, oamenii au nevoie de ajutorul unui dietetician atunci când folosesc această dietă.
- Un “raport” al dietei ketogenice este raportul dintre gramele de grăsimi și cele de carbohidrați și proteine combinate.
- Un raport de 4:1 este mai strict decât un raport de 3:1 și este folosit de obicei pentru majoritatea copiilor.
- Un raport de 3:1 este utilizat de obicei pentru sugari, adolescenți și copii care au nevoie de cantități mai mari de proteine sau carbohidrați din alte motive.
Tipurile de alimente care furnizează grăsimi pentru dieta ketogenică sunt: untul, frișca groasă, maioneza și uleiurile (de exemplu, canola sau de măsline).
Deoarece cantitatea de carbohidrați și proteine din dietă trebuie să fie limitată, este foarte important să pregătiți mesele cu atenție.
! Nu pot fi consumate alte surse de carbohidrați.
Dieta ketogenică este supravegheată de către:
- un dietetician care monitorizează alimentația copilului și care poate învăța părinții și copilul ce se poate și ce nu se poate mânca
- un neurolog care monitorizează medicamentele și beneficiile generale
Dieta in epilepsie: ce se întâmplă mai întâi?
În mod tradițional, copilul începe prin a ține post (cu excepția apei) sub supraveghere medicală atentă timp de 18-24 de ore. Apoi se începe dieta, fie prin creșterea lentă a caloriilor, fie a raportului. (Acesta este protocolul tipic al spitalului Johns Hopkins).
Există din ce în ce mai multe dovezi că postul nu este probabil necesar pentru o eficacitate pe termen lung, deși duce la o instalare mai rapidă a cetozei. Cele mai multe centre de astăzi NU încep cu o perioadă de post.
Motivul principal al internării în majoritatea centrelor este monitorizarea oricărei creșteri a crizelor în timpul dietei, asigurarea faptului că toate medicamentele nu conțin carbohidrați și educarea familiilor.
Funcționează dieta ketogenică?
Mai mult de jumătate dintre copiii care urmează această dietă au o reducere de cel puțin 50% a numărului de crize.
Unii copii, de obicei 10-15%, ajung chiar să nu mai aibă convulsii.
Spuneți-mi mai multe despre dieta in epilepsie
- Copiii care urmează dieta ketogenică continuă să ia medicamente pentru convulsii.
- Unii sunt capabili să ia doze mai mici sau mai puține medicamente decât înainte de a începe dieta. Acest lucru se încearcă de obicei după 1 lună de dietă
- Dacă persoana părăsește dieta chiar și pentru o singură masă, aceasta își poate pierde efectul bun. Așadar, este foarte important să se respecte dieta așa cum a fost prescrisă.
- A fi la dietă permite un sentiment de control asupra crizelor de către un părinte (sau persoana care trăiește cu epilepsie). Multe familii comentează acest lucru și modul în care abilitatea lor de a găti îl ajută pe copilul lor.
- Cele mai multe spitale pediatrice importante (și țări) au centre de dietă ketogenică – trebuie doar să întrebați!
Există efecte secundare?
Asigurați-vă că încurajați lichidele fără carbohidrați în timpul bolilor.
Alte efecte secundare care pot apărea dacă persoana rămâne la dietă pentru o perioadă lungă de timp sunt
- Calculi la rinichi
- Niveluri ridicate de colesterol în sânge
- Constipație
- Încetinirea creșterii
- Fracturi osoase
Sunt necesare și alte modificări ale medicamentelor?
Nu există anticonvulsivante (medicamente pentru convulsii) care să fie oprite în timpul dietei. Topiramatul (Topamax) și zonisamida (Zonegran) nu prezintă un risc mai mare de apariție a pietrelor la rinichi în timpul dietei, dar zonisamida poate crește șansele de apariție a pietrelor.
Nivelurile medicamentelor nu se modifică probabil în timpul dietei, conform unor studii recente.
Toate medicamentele ar trebui să fie într-o formă cât mai lipsită de carbohidrați/săracizi pentru a evita zaharurile ascunse. Cele mai multe lichide sunt schimbate de către farmaciști în pastile.
Cum este monitorizat pacientul de-a lungul timpului?
Se efectuează teste de sânge și de urină pentru a se asigura că nu există probleme medicale.
Se măsoară înălțimea și greutatea pentru a vedea dacă creșterea a încetinit.
Poate fi oprită vreodată dieta?
De obicei, persoana este scoasă treptat de la dietă pe parcursul a mai multor luni sau chiar mai mult timp. Convulsiile se pot agrava dacă dieta ketogenică este întreruptă dintr-o dată.
De obicei, copiii continuă să ia medicamente pentru convulsii și după ce renunță la dietă.
În multe situații, dieta a dus la un control semnificativ, dar nu total, al convulsiilor. În aceste situații, familiile pot alege să rămână la dieta ketogenică timp de mulți ani.
Unde pot afla mai multe informații despre dietă?
- Epilepsy.com’s Keto News include rezumate ale cercetărilor de ultimă oră și sfaturi utile pentru persoanele cu epilepsie, părinții și îngrijitorii care primesc sau oferă diete pentru tratamentul epilepsiei.
- O carte disponibilă este “The Ketogenic Diet: A Treatment for Children and Others with Epilepsy”, de Dr. Kossoff și echipa sa, care prezintă abordarea și experiența Johns Hopkins.
- Fundația Charlie și Matthew’s Friends sunt organizații de sprijin conduse de părinți.
- Urmăriți-l pe Dr. Eric Kossoff în “The Promise and Challenge of Dietary Therapy for Epilepsy” (Promisiunea și provocarea terapiei dietetice pentru epilepsie) la George Washington University Epilepsy Grand Rounds pe 8 martie 2016.
- Promisiunea și provocarea terapiei dietetice pentru epilepsie – Dr. Eric Kossoff – 3/8/16
- Într-un interviu pentru CNN en Español, Dr. Joseph Sirven explică elementele de bază ale dietei ketogenice. Găsiți mai multe informații în limba spaniolă despre epilepsie aici.