Somnul si epilepsia - ce este de stiut?

Somnul si epilepsia au o leguatura foarte stransa din moment ce somnul este o parte necesară a vieții. Este esențial pentru sănătatea mentală și fizică, pentru calitatea vieții și pentru siguranță.
Ați putea urmări sa controlati somnul si epilepsia printr-un un stil de viață sănătos prin consumul unei diete sănătoase, prin exerciții fizice regulate și prin găsirea unor strategii de reducere a stresului. Dar, fără un somn de bună calitate, sănătatea dumneavoastră este în pericol.

Deși majoritatea oamenilor cunosc valoarea somnului și importanța acestuia pentru sănătatea și bunăstarea generală, mulți nu fac din somn o prioritate sau somnul pe care îl au nu este de calitate.

Cheia pentru o sănătate bună este cunoașterea modului în care somnul afectează oamenii, cât de mult somn aveți nevoie și modalitățile de a dormi mai bine.

somnul si epilepsia

Cum afectează somnul crizele mele convulsiile?

Somnul și epilepsia sunt strâns legate. Somnul poate afecta frecvența, apariția, momentul și durata crizelor.

  • Privarea de somn este un factor declanșator comun al crizelor pentru mulți oameni.
  • Unele sindroame epileptice sunt foarte legate de somn și pot fi numite epilepsii legate de somn. De exemplu, persoanele care trăiesc cu epilepsie rolandică benignă și cu epilepsie autozomal dominantă nocturnă a lobului frontal au crize cel mai des noaptea. Altele, cum ar fi epilepsia cu crize tonico-clonice generalizate singure, apar în decurs de 1-2 ore de la trezire.
  • Epilepsia vă poate înrăutăți capacitatea de a dormi și poate, de asemenea, înrăutăți tulburările de somn existente.
  • Unele dintre medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei pot afecta, de asemenea, somnul. Unele medicamente pentru convulsii pot face ca oamenii să fie mai somnoroși. Altele pot duce la probleme de adormire sau de menținere a somnului.

Măsurile pe care le luați pentru a vă îmbunătăți somnul pot diminua frecvența crizelor, precum și pentru a vă îmbunătăți bunăstarea generală.

Persoanele cu probleme de somn ar trebui să vorbească cu furnizorii lor de epilepsie, precum și cu furnizorii de asistență medicală primară pentru a sorta posibilele cauze ale dificultăților de somn.

Îngrijitorii - somnul si epilepsia

Dacă sunteți părintele unui copil cu epilepsie, sau un membru al familiei care ajută un adult cu epilepsie, este foarte important să faceți din somnul sănătos o prioritate și pentru dumneavoastră. Părinții copiilor cu epilepsie, în general, nu dorm suficient.

Un studiu realizat la Universitatea West Virginia a analizat obiceiurile de somn a 50 de părinți de copii cu vârsta sub 5 ani cu epilepsie.  Acești părinți dormeau în medie doar 4 ore pe noapte. De asemenea, aceștia se trezeau în medie de 3 ori pe noapte pentru a verifica ce fac copiii lor. Studiul a constatat, de asemenea, o relație între aceste treziri nocturne și scăderea fericirii în căsnicie și a sănătății mamei.

Dacă copilul dumneavoastră trăiește cu epilepsie, acordați o atenție deosebită propriilor obiceiuri de somn. Dacă dumneavoastră sau soțul/soția dumneavoastră aveți probleme de somn, discutați cu un furnizor de servicii medicale despre modalitățile de abordare a problemei.

Efectele pe termen scurt și pe termen lung ale somnului slab

Practicarea unor bune obiceiuri de somn este importantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.

De asemenea, poate îmbunătăți productivitatea și calitatea vieții în general. Faptul că nu dormi suficient pe termen scurt poate duce la faptul că ești prea somnoros în timpul zilei. Acest lucru poate cauza multe probleme, printre care:

  • accidente de mașină
  • anxietate
  • probleme de atenție
  • temperamente scurte
  • răniri la domiciliu și la locul de muncă
  • mâncatul în exces

Efectele lipsei de somn pe termen lung pot duce la:

  • tensiune arterială ridicată
  • atacuri de cord
  • accident vascular cerebral
  • obezitate
  • depresie
  • alte tulburări de dispoziție

Câteva dintre acestea pot fi legate de efectele secundare ale medicamentelor sau de alte probleme de sănătate și provocări de viață legate de epilepsie și convulsii.

Verificați întotdeauna cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale dacă apare oricare dintre aceste probleme.

Cât de mult este suficient somn?

Nevoile de somn sunt diferite pentru fiecare persoană și se pot schimba pe măsură ce persoana îmbătrânește.

Cheia este de a avea o cantitate potrivită de somn. Mai mult somn nu este întotdeauna un lucru bun. Potrivit Fundației Naționale a Somnului, recomandările de somn pentru fiecare grupă de vârstă sunt următoarele:

Nou-născuți (0-3 luni): 14 până la 17 ore

  • Poate fi adecvat: 11 până la 13 ore/18 până la 19 ore Nerecomandat: Mai puțin de 11 ore/ Mai mult de 19 ore

Sugari (4-11 luni): Între 12 și 15 ore

  • Poate fi adecvat: 10 până la 11 ore/16 până la 18 ore Nerecomandat: Mai puțin de 10 ore/mai mult de 18 ore

Copii mici (1-2 ani): De la 11 la 14 ore

  • Poate fi adecvat: 9 până la 10 ore/15 până la 16 ore Nerecomandat: Mai puțin de 9 ore/Mai mult de 16 ore

Copii preșcolari (3-5 ani): Între 10 și 13 ore

  • Poate fi adecvat: 8 până la 9 ore/14 ore Nerecomandat: Mai puțin de 8 ore/Mai mult de 14 ore

Copii de vârstă școlară (6-13 ani): 9 până la 10 ore

  • Poate fi adecvat: 7-8 ore/12 ore Nerecomandat: Mai puțin de 7 ore/Mai mult de 12 ore

Adolescenți (între 14 și 17 ani): Între 8 și 10 ore

  • Poate fi adecvat: 7 ore/11 ore Nerecomandat: Mai puțin de 7 ore/Mai mult de 11 ore

Adulți tineri (18-25 de ani): 7 până la 9 ore

  • Poate fi adecvat: 6 ore/10 până la 11 ore Nerecomandat: Mai puțin de 6 ore/Mai mult de 10 ore

Adulți (26-64 de ani): Între 7 și 9 ore

  • Poate fi adecvat: 6 ore/10 ore Nerecomandat: Mai puțin de 6 ore/Mai mult de 10 ore

Adulți mai în vârstă (≥ 65 de ani): 7 până la 8 ore

  • Poate fi adecvat: 6 ore/10 ore Nerecomandat: Mai puțin de 5 ore/Mai mult de 9 ore

Somnul si epilepsia -cum să ai un somn bun?

Indiferent de cât de mult somn aveți nevoie, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă îmbunătăți igiena somnului.

Iată câteva sfaturi pentru a avea un somn bun.

  • Stabiliți o oră realistă pentru culcare și respectați acest program. Culcându-vă cam la aceeași oră în fiecare seară, chiar și în weekend, vă va ajuta să vă antrenați creierul să asocieze un anumit moment al nopții cu mersul la culcare. Acest lucru se potrivește cu următoarea secțiune despre rutină.
  • Închideți-vă și relaxați-vă. Stresul poate provoca insomnie. Pentru a preveni acest lucru, urmați o rutină de relaxare la sfârșitul zilei. Acest lucru ajută la facilitarea tranziției de la activitățile zilei la relaxarea calmă a somnului. Luați în considerare unele tehnici, cum ar fi respirația profundă sau meditația, pentru a vă ajuta să vă eliberați mintea înainte de culcare.
  • Deconectați-vă. Închideți aparatele electronice cu o oră înainte de culcare. Studiile au arătat că lumina albastră emisă de dispozitivele electronice (cum ar fi telefoanele inteligente, tabletele, laptopurile și televizoarele) poate afecta hormonul care induce somnul, melatonina. Aceste dispozitive pot, de asemenea, să suprastimuleze oamenii și să îngreuneze procesul de relaxare și de adormire.
  • Luați puțin soare. Expunerea la lumina soarelui în timpul zilei poate, de asemenea, să pornească producția de melatonină

Mai multe soluții pentru un somn bun

  • Fiți atenți la mediul din cameră. Păstrați dormitorul întunecat, liniștit și răcoros pentru cel mai bun somn. O temperatură a camerei între 15-20 grade este de obicei cea mai bună pentru o noapte de odihnă. Ventilatoarele sau umidificatoarele pot crea zgomot alb și pot fi liniștitoare.
  • Creați un dormitor favorabil somnului. Obțineți o saltea și o pernă confortabilă. Unii oameni preferă saltele și perne ferme, în timp ce alții preferă așternuturi mai moi. Încercați mai multe saltele și perne la magazin pentru a vedea ce tip vi se potrivește mai bine. Țineți televizoarele, computerele, jocurile video și alte echipamente electronice în afara dormitorului. Încercați să limitați utilizarea patului pentru dormit și să eliminați distragerile.
  • Faceți multă mișcare în timpul zilei. Exercițiile fizice ajută la combaterea stresului și a sentimentelor de neliniște. Cu toate acestea, exercițiile fizice prea aproape de ora de culcare pot face mai dificilă adormirea. Exercițiile fizice ar trebui să fie finalizate cu cel puțin trei ore înainte de culcare.
  • Evitați mesele mari chiar înainte de culcare. Mâncatul abundent prea aproape de ora de culcare poate interfera cu un somn bun.
  • Limitați stimulentele și alcoolul prea aproape de ora de culcare. Evitați băuturile și alimentele care conțin cofeină după amiaza târziu. Stați departe de nicotină și alcool aproape de ora de culcare.
  • Dacă trebuie să folosiți somnifere, discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale. Medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală pentru îmbunătățirea somnului sunt o soluție pe termen scurt. Înainte de a utiliza medicamente pentru somn, luați în considerare efectul lor asupra crizelor, posibilele efecte secundare și orice interacțiuni cu medicamentele pentru crize. Deoarece medicamentele pot afecta oamenii în mod diferit, discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății înainte de a lua orice medicament pentru somn.

Dar ce se întâmplă dacă aceste sfaturi nu vă ajută?

Dacă aveți o problemă de somn care nu este legată de epilepsie, discutați cu neurologul dumneavoastră. El sau ea ar putea să se întrebe despre o tulburare de somn. Medicul vă va lua istoricul somnului și vă va cere să completați un jurnal de somn pentru a vă înregistra comportamentele zilnice de somn timp de câteva săptămâni.

Este posibil să fie necesare teste pentru a verifica modul în care dormiți noaptea și pentru a vedea dacă apar convulsii noaptea care ar putea fi parte a problemei.

Modificările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, pot provoca, de asemenea, probleme de somn. Discuția cu un furnizor de servicii de sănătate mintală poate ajuta la rezolvarea acestei probleme. Uneori, consilierea sau schimbările de comportament ajută starea de spirit și somnul. Dacă problemele persistă, poate fi nevoie de medicamente pentru starea de spirit.

Oricare ar fi cauza, continuați să lucrați la obiceiuri bune de somn și să rămâneți sănătoși!